Sve što ste željeli znati o tajnom svijetu gljiva
Tajni svijet gljiva
Anketa
Dali poznajete gljive?



Važno je znati ...
  • 1. Maloj dijeci nije preporučljivo davati gljive za jelo
  • 2. Ako niste iskusni u branju gljiva, ne berite mlade tek iznikle gljive jer one znaju izgledom odsupati od karakterističnog izgleda. Berite samo odrasle plodove.
  • 3. Ne konzumirajte stare gljive koje su počele truliti ili pljesniviti.
  • 4. Ubrane gljive ne držite u najlon vrečicama već u papirnatim vrečicama ili košarama.
  • 5. Nejestive i otrovne gljive ne gazite i ne prevrčite nogama jer remetite ravnotežu prirode.
  • 6. Ako ne poznajete gljive ne berite ih sami. Ako ipak berete gljive uz pomoć literature više se bazirajte na tekst, jer gljive u prirodi često izgledom odsupaju od slika u knjigama, pa one NISU siguran pokazatelj i vodič za branje gljiva.
  • 7. Ako postoji samo 1% sumnje u to da li ste ubrali pravu gljivu, obavezno je odnesite nekome tko dobro poznaje gljive ili u gljivarsko društvo da otklone sumnju. Rado će vam pomoći.
  • 8. Ako se nekoliko sati nakon obroka od gljiva počnete osjećati loše i osjetite simptome: povračanje, vrtoglavica, proljev ... ODMAH se obratite liječniku.
Anketa
Koliko vrsta gljiva poznajete?




Blog
petak, lipanj 23, 2006


Prekrasna gljiva koju nalazimo na sunčanim proplancima svijetlih listopadnih i mješovitih šuma te na travnajcima uz rubove šuma.
Na stručku ( dršci ) visokom oko 30 cm nalazi se velik klobuk tanjurastog oblika koji, ovisno o trenu na kojem raste, može biti svih nijansi krem do smeđkaste boje. Na klobuku koji također može biti velik oko 30 cm se nalaze točke koje su neravnomjerno poredane po klobuku ( vidi sliku )

Mogućnost zamjene:
Neiskusni berači gljiva najčešće je zamjene sa otrovnom Zelenom pupavkom.

Razlike koje život znače:
1. Zelena pupavka nikada ne naraste tako velika i visoka kao Sunčanica.
2. Sunčanica je baršunasta, suha, prsten je "čupav", cijela gljiva je nekako paperjasta. Pupavka je čvršća, tvrđa i više glatka.
3. Ako niste 100 % sigurni da ste ubrali Sunčanicu, nemojte ju konzumirati ni u kojem slućaju. Bolje je i baciti jestivu gljivu nego pojesti otrovnu.

        
         ( Jestiva sunčanica )                    ( Zelena pupavka )
  

Recept:

Pohane Sunčanice
Potrebne namirnice:
750 gr sunčanica (veoma su lake i bude ih i po dvadesetak u kg)
2-3 jajeta
4-5 žlica brašna, sol i malo vode
Postupak: Ukoliko je klobuk većeg promjera isjecite ga na četiri dijela zbog lakšeg rukovanja, istucite jaja, malo posolite, dodajte brašno i umutite da nema grudica. Dodajte vode da dobijete gusto tijesto, malo gušće nego za palačinke.
U dobijeno tijesto umačite komade gljiva i pržite u dubokoj dobro zagrijanoj masnoći dok ne dobiju zlatnu boju, izvadite ih na papirnatu salvetu da se ocjedi višak masnoće, služite sa pire krompirom, eoma su ukusne i hladne.
Dobar tek!

Sunčanice na roštilju sa sirom
Priprema:
Odabrati velike, dobro razvijene i otvorene klobuke. Poškropiti gljive (sa unutrašnje strane klobuka) začinskim uljem, stavite kriškice sira ( npr. Podravec, Edamer ...) između dva klobuka i  nabodite ih na štapiće. Poškropite začinskim uljem i stavite na roštilj oko 3 minute sa svake strane.

Napomena:
 
Ovaj tekst služi samo kao informacija. Ako ste neuki u traženju gljiva, ne upuštajte se samostalno u branje gljiva. Obavezno povedite sa sobom iskusnu osobu koja se bavi gljivarenjem da vas podući i kontrolira gljive koje uberete.

Slike preuzete sa stranica:
 



 MLIJEČNICA, Lactarius piperatus





U narodu poznata još pod imenom Paprenjača.
Klobuk: promjera do 15 cm, u mlade Mlječnice ispupčen s podvijenim rubom, poslije se rub izdigne, a sredina ostane ulegnuta, pa odrasli primjerci gljiva imaju Iijevkasti oblik klobuka bijekaste boje lagano hrapave površine. U sredini klobuk je tamanije boje. Listići s doljnje strane klobuka s vrlo gusti i usko postavljeni.
Ako prerežemo gljivu ispušta bijelo mlijeko koje je vrlo ljuto i nakon nekog vremena pozeleni.
Raste u skupinama od lipnja do listopada u svima bjelogoričnima i crnogoričnim šumama.

Mogućnost zamjene:
1. S runjavkom
2. Sa smrtno otrovnom bijelom pupavkom
 
Razlike koje život znače:
1. Runjavka za razliku od jestive Mliječnice na prerezu pušta puno manje mlijeka, a listići ispod klobuka su rijetki i široki dok su kod Mliječnice gusti i uski.
2. Dok odrasli primjerci Mliječnica ima udubljeni, lijevkasti oblik klobuka, smrtonosna Bijela pupavka ima ravan, na sredini malo ispupčeni klobuk ( vidi sliku dolje ).
3. Bijela pupavka raste iz ovojnice a Mliječnica NE.
4. Bijela pupavka ako je prerežemo NE ISPUŠTA MLIJEKO


 



       (Jestiva Mliječnica )              ( Smrtonosna Bijela pupavka )
   Mliječnica ima lijevkasti           Pupavka ima zaobljen klobuk 
            oblik klobuka                            i raste iz ovojnice


Recepti:
Zbog ljutkastog okusa najbolja je pripremljena na roštilju ili kao dodatak jelima spravljenim od drugih gljiva jer će tim jelima dati blago ljutkasti okus.
 
Napomena: 
Ovaj tekst služi samo kao informacija. Ako ste neuki u traženju gljiva, ne upuštajte se samostalno u branje gljiva. Obavezno povedite sa sobom iskusnu osobu koja se bavi gljivarenjem da vas podući i kontrolira gljive koje uberete.
 
Slike preuzete sa:
http://www.todacultu
www.windoweb.it
svijetgljiva @ 10:25 |Komentiraj | Komentari: 18 | Prikaži komentare
Arhiva
« » pro 2014
  • p
  • u
  • s
  • č
  • p
  • s
  • n
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
Brojač posjeta
216554
Index.hr
Nema zapisa.