Sve što ste željeli znati o tajnom svijetu gljiva
Tajni svijet gljiva
Anketa
Dali poznajete gljive?



Važno je znati ...
  • 1. Maloj dijeci nije preporučljivo davati gljive za jelo
  • 2. Ako niste iskusni u branju gljiva, ne berite mlade tek iznikle gljive jer one znaju izgledom odsupati od karakterističnog izgleda. Berite samo odrasle plodove.
  • 3. Ne konzumirajte stare gljive koje su počele truliti ili pljesniviti.
  • 4. Ubrane gljive ne držite u najlon vrečicama već u papirnatim vrečicama ili košarama.
  • 5. Nejestive i otrovne gljive ne gazite i ne prevrčite nogama jer remetite ravnotežu prirode.
  • 6. Ako ne poznajete gljive ne berite ih sami. Ako ipak berete gljive uz pomoć literature više se bazirajte na tekst, jer gljive u prirodi često izgledom odsupaju od slika u knjigama, pa one NISU siguran pokazatelj i vodič za branje gljiva.
  • 7. Ako postoji samo 1% sumnje u to da li ste ubrali pravu gljivu, obavezno je odnesite nekome tko dobro poznaje gljive ili u gljivarsko društvo da otklone sumnju. Rado će vam pomoći.
  • 8. Ako se nekoliko sati nakon obroka od gljiva počnete osjećati loše i osjetite simptome: povračanje, vrtoglavica, proljev ... ODMAH se obratite liječniku.
Anketa
Koliko vrsta gljiva poznajete?




Blog
petak, lipanj 23, 2006



Prekrasna gljiva izvrsnog mirisa i intezivnog okusa. Klobuk, ovisno o terenu na kojem raste, može biti svih nijansi smeđkaste boje, stručak je za nijansu ili dvije svijetiliji od klobuka. Raste u bjelogoričnim i crnogoričnim šumama, livadama ...
Postoji više vrsta podvrsta vrganja. Navedimo samo neke: Borov vrganj, Hrastov vrganj, Crni vrganj, Ljetni vrganj …
 
 
Mogućnost zamjene:
Neiskusni sakupljači gljiva mogu je zamjeniti sa otrovnom Ludarom


Razlike koje život znače:
1. Kod ljetnog vrganja stručak je uvijek krem ili smečkaste boje a kod Ludare je stručak crene boje
2. Kod ljetnog vrganja klobuk je tamniji od stručka, a kod Ludare obrnuto ( vidi sliku dolje )
3. Kod ljetnog vrganja doljnja strana klobuka je ili krem ili zelene boje ali NIKADA crvena kao kod Ludare ( vidi sliku  dolje )

     
           ( Ljetni vrganj )                                ( Ludara )
( stručak NE SMIJE  biti crvene boje )


Recepti:

VRGANJI U LAĐICAMA
Oguliti dvije glavice luka, izrezati ih na sitnije kockice te popržiti na ulju 5-6 minuta da malo uvene. Dodati sitno izrezane vrganje, sol, malo papra i vegete, te jedan češanj češnjaka i sve to pržiti 15-tak minuta. Nakon 15-tak minuta dodati 1 vrhnje za kuhanje ili obično creno vrhnje i lagano pirjati još 5 minuta.
Oguliti 5-6 večih krumpira, prepoloviti ih uzdužno, te žlicom izdubiti i takve izdubljene staviti da se kuhaju 5 minuta. Kad su krumpiri polukuhani ( ne smiju se skuhati do kraja jer bi se raspali ) napuniti ih vrganjima, naribati malo sira po njima, staviti u pečnicu još 5-10 minuta da se zapeče.


VRGANJI S NJOKAMA
Oguliti dvije glavice luka, izrezati ih na sitnije kockice te popržiti na ulju 5-6 minuta da malo uvene. Dodati sitno izrezane vrganje, sol, malo papra i vegete, te jedan češanj češnjaka i sve to pržiti 15-tak minuta. Nakon 15-tak minuta dodati 1 vrhnje za kuhanje ili obično creno vrhnje i lagano pirjati još 5 minuta.
Skuhati njoke, procjediti ih te preliti s umakom od vrganja UZ JELO SE PO ŽELJI MOŽE POSLUŽITI I KOMAD MESA
 
VRGANJI S PILEĆOM JETRICOM
Sastojci:
1/2 kg pileće jetrice, 1/2 kg gljiva, 1 vrhnje, ulje, vegeta, biber, 1 glavica luka
Priprema:
Opranu krupnije sjeckanu jetricu pomiješati sa sjeckanim gljivama i lukom. Sipati u vatrostalnu zdjelu namazanu uljem. Dodati sol, vegetu, biber, preliti vrhnjem i sa malo ulja. Peći poklopljeno u pećnici. Služiti uz pire od krumpira i zelenu salatu.
 
 
PALAČINKE S VRGANJIMA
Priprema:
Napraviti smjesu za palačinke i ispeći ih.
Gljive oprati i izrezati na komade. Popržiti ih na vrelom maslacu, dodati sol, biber i pirjati ih dok ne ukuha sav sok koji su gljive pustile, dodati 2 žice vrhnja te propirjati par minuta. Palačinke nafilovati pripremljenim nadjevom, poredati ih u vatrostalnu zdjelu i malo zapeći.
 
 
PILETINA S VRGANJIMA
Sastojci:
1 manje pile, 15 dkg luka, 25 dkg gljiva, 2 dcl juhe od kocke, čašica konjaka, 2,5 dcl vrhnja, sol, biber, ulje
Priprema:
Pile izrezati na komade i popržiti na ulju da porumeni sa svake strane. Meso složiti u posudu u kojoj će se kuhati, a na preostalom ulju popržiti luk i gljive isjeckane na listiće. Gljive i luk sipati na meso, dodati sol, vegetu, naliti juhom, dodati vrhnje, konjak, biber i kuhati još 15 min. na laganoj vatri.
 
 
VRGANJI U KRUHU
1 kg. gljiva; okrugli kruh; 1 dcl bijelog luka; 4 jajeta; 2 dl. kiselog vrhnja; 3-4 kašike parmezana; ulje, biber, sol
Okruglom kruhu odsiječemo gornji dio, izdubimo sredinu da zidovi ostanu debijeli oko 2 cm. i izvana i iznutra premažemo rastopljenim maslacem, pa stavimo u zagrijanu pećnicu 1 minutu. Operemo i očistimo gljive, osušimo ih i isječemo na listiće. Na dobro zagrijanom ulju propržimo nasjeckani luk, dodamo gljive, posolimo, pobiberimo i pospemo sjeckanim peršinom. Sklonimo sa vatre. Umutimo jaja i vrhnje, dodamo parmezan, sol, biber i prelijemo gljive. Brzo izmiješamo, masu sipamo u kruh i sve zapečemo u pećnici.
 
 
TELETINA SA VRGANJIMA
Potrebno:
1kg. telećeg mesa,250gr. vrganja,1/2 čaše bijelog vina,2 kašike sjeckanog crvenog luka,2 kašike sjeckanog peršina, malo brašna, mljevena crvena paprika, žlica maslaca, biber, sol, cen bijelog luka.
Priprema:
meso isjeći na kocke, posoliti i popržiti na maslacu da porumeni. Izvaditi ga i ostaviti na toplom mjestu. Na istoj masnoći popržiti nasjeckani crveni i bijeli luk, dodati vrganje isječene na listiće. Naliti vinom i dinstati na tihoj vatri dok ne omekšaju .Posuti crvenom paprikom, posoliti, pobiberiti i dodati brašno. Ukuhati srednje gust sos, dodati meso, ako je potrebno dodati još malo vina ili mlake vode i zajedno krčkati dok meso ne omekša. Pred kraj dodati svježe sjeckani peršin i služiti toplo.

Napomena:
 
Ovaj tekst služi samo kao informacija. Ako ste neuki u traženju gljiva, ne upuštajte se u samostalno branje gljiva. Obavezno povedite sa sobom iskusnu osobu koja se bavi gljivarenjem da vas podući i kontrolira gljive koje uberete

Slike preuzete sa:


Turčin ( Leccinum aurantiacum )
 
 

Prekrasna jesenska gljiva izvrsne kavkoče koja raste u listopadnim šumama. Ponekad je možemo pronači i u kasnije ljeto. Klobuk joj je pravilan crvenosmeđe boje. Stručak ( drška ) je tvrd i valjkast i posut tamnijim čehinjama ( vidi na slici gore). Doljnja strana klobuka u početku  je bijele boje, a u starijih gljiva postaje siva. Ako klobuk prerežemo na prerezu ubrzo mijenja boju od crvenkaste do plave. Divna je vijest da ovu gljivu nikada ne napadaju crvi. Kod kuhanja često zna potamniti, ali to nimalo ne mijenja njegovu odličnu kakvoću.
 
Slika preuzeta sa stranice:
 
svijetgljiva @ 11:30 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
Arhiva
« » ruj 2014
  • p
  • u
  • s
  • č
  • p
  • s
  • n
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
Brojač posjeta
214831
Index.hr
Nema zapisa.