Sve što ste željeli znati o tajnom svijetu gljiva
Tajni svijet gljiva
Anketa
Dali poznajete gljive?



Važno je znati ...
  • 1. Maloj dijeci nije preporučljivo davati gljive za jelo
  • 2. Ako niste iskusni u branju gljiva, ne berite mlade tek iznikle gljive jer one znaju izgledom odsupati od karakterističnog izgleda. Berite samo odrasle plodove.
  • 3. Ne konzumirajte stare gljive koje su počele truliti ili pljesniviti.
  • 4. Ubrane gljive ne držite u najlon vrečicama već u papirnatim vrečicama ili košarama.
  • 5. Nejestive i otrovne gljive ne gazite i ne prevrčite nogama jer remetite ravnotežu prirode.
  • 6. Ako ne poznajete gljive ne berite ih sami. Ako ipak berete gljive uz pomoć literature više se bazirajte na tekst, jer gljive u prirodi često izgledom odsupaju od slika u knjigama, pa one NISU siguran pokazatelj i vodič za branje gljiva.
  • 7. Ako postoji samo 1% sumnje u to da li ste ubrali pravu gljivu, obavezno je odnesite nekome tko dobro poznaje gljive ili u gljivarsko društvo da otklone sumnju. Rado će vam pomoći.
  • 8. Ako se nekoliko sati nakon obroka od gljiva počnete osjećati loše i osjetite simptome: povračanje, vrtoglavica, proljev ... ODMAH se obratite liječniku.
Anketa
Koliko vrsta gljiva poznajete?




Blog
petak, lipanj 23, 2006


Gljiva prekrasne žuto naranđaste boje. Raste u skupinama u bjelogoričnim i crnogoričnim šumama. Klobuk je lijevkast velik 3—10 cm, suhe površine,mesnat s valovitim i kovrčastim krajevima, u centru manje-više ulegnut i vijugava oboda

Mogućnost zamjene:
Neiskusni sakupljači gljiva mogu je zamjeniti sa otrovnom zavodnicom

Razlike koje život znače:
1. Za razliku od Lisičarki koje rastu u grupama ispod lišća zavodnica raste busenasto na panjevima,
2. Zavodnica je veća od Lisičarke
3 Kad otrovnu Zavodnicu držimo u ruci, cijela se ruka oboji narančasto-smeđe

  
             ( Lisičarka )                          ( Otrovna Zavodnica )

Zavonica je naranđastije boje od Lisičarke. Dok se kod Lisičarke stručak ( drška ) i klobuk stapaju zajedno, kod Zavodnice oni su vidljivo razdvojeni.


Recept:

JUHA OD LISIČARKI
Potrebne namirnice:
Potrebno je oko 40 dag lisičarki, žličica brašna, malo ulja,
glavica crvenog luka, svježe isjeckano peršinovo lišće, sol,
papar.
Lisičarke dobro očistimo i izrežemo na što tanje listiće. Na malo
ulja popržimo glavicu luka pa kad zazlati dodamo žličicu brašna i
gljive te lagano pirjamo petnaestak minuta, dodamo sol, papar,
zalijemo s litrom vode pa kuhamo još dvadesetak minuta.
Pri kraju staviti vezicu sitno nasjeckanog peršinovog lista

LISIČARKE NA KISELO
Potrebne namirnice:
Potrebno je oko 40 dag lisičarki, žličica brašna, malo ulja,
sol, papar, 1 kiselo vrhnje
Lisičarke izrezati i staviti kuhati 10 min u posoljenu vodu. 
Dodati krumpir rezan na kockice i vegete i kuhati još 10-tak minuta.
Dodati 1 vrhnje koje smoprethodno dobro izmješali da se ne 
zgruda te napraviti laganu zapršku. Na kraju prema ukusu 
dodati malo paradajza u tubi.
Dobar tek!

Napomena: Ovaj tekst služi samo kao informacija. Ako ste neuki u traženju gljiva, ne upuštajte se u samostalno branje gljiva. Obavezno povedite sa sobom iskusnu osobu koja se bavi gljivarenjem da vas podući i kontrolira gljive koje uberete.

Slike preuzete sa stranica: 
http://www.regionefvg.com 
http://www.nazdorovye.ru

http://www.fcps.kl12.va.us
http://members.shaw.ca




SMRČAK (Morchella)
 


Postoji više vrsta smrčaka ( obični, debolonogi, rebrasti … ) i svi su jestivi
Raste se u proljeće u niskoj travi u rijetkim šumama.
Visina 5 do 15cm. Klobuk je smeđkaste boje valjkastog oblika, uzdužno naboran.Stapka je bijela i šuplja..
 
Mogućnost zamjene:
Neiskusni gljivari mogu je zamijeniti sa otrovnom Rogatom moždanicom i Golemim Hrčkom

  
   ( Otrovni Golemi hrčak )       ( Otrovna Rogata moždanica )

Savjet:
Pošto sadrže kiselinu koja je toksična, prije upotrebe smrčke treba obariti (blanširati). Mogu se osušiti. Dobri su i kao začin.
 
Recepti:
Juha od Smrčka
Za ovo jelo mogu se koristiti sviježi ili sušeni Smrčci. Ako imate sušene Smrčke, močite ih u toplom mlijeku najmanje 30 minuta. Umjesto Smrčaka mogu se koristiti i vrganji.
Sastojci:
1/2 kg svježih gljiva, tanko nasjeckanih ili nekoliko žlice smrvljenih sušenih gljiva, 2 velika krumpira nasjeckana na kockice, malo maslaca,
1 puna velika žlica sitno isjeckanog crvenog luka, 1 velika žlica brašna, 1 mala žlica isjeckanog češnjaka,
1 mala žlica papra u zrnu 2 lista lovora .prstohvat mažurana,
1 dl aromatičnog, polusuhog vina
6 dl tople vode, 1 puna velika žlica sitno isjeckanog svježeg peršina, 4 male žlice kiselog vrhnja
Priprema:
Otopite maslac u posudi i popržite crveni luk dok ne postane staklast, dodajte brašno i pola češnjaka, pržite dok se sastojci ne spoje ili oko 30 sekundi (brašno ne smije dobiti smeđu boju). Dodajte Smrčke i krumpir, sve promiješajte. Dodajte vodu, listove lovora, papar u zrnu, mažuran ili origano, poklopite i kuhajte na manjoj temperaturi dok krumpir ne bude gotov, oko 15 minuta-češće promiješajte nakon što juha proključa, nakon 10-tak minuta, dodajte i preostali češnjak. Kada se krumpiri skuhaju, dodajte vino i sol po želji. Poslužuje se odmah nakon kuhanja, u sredinu svakog tanjura staviti 1 malu žlicu kiselog vrhnja te posuti peršinom.
Servirati toplo. Može se po želji poslužiti sa knedlima ili njokama
 
Slike preuzete sa:
 
svijetgljiva @ 10:56 |Komentiraj | Komentari: 15 | Prikaži komentare
Arhiva
« » pro 2014
  • p
  • u
  • s
  • č
  • p
  • s
  • n
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
Brojač posjeta
216569
Index.hr
Nema zapisa.