Sve što ste željeli znati o tajnom svijetu gljiva
Tajni svijet gljiva
Anketa
Dali poznajete gljive?



Važno je znati ...
  • 1. Maloj dijeci nije preporučljivo davati gljive za jelo
  • 2. Ako niste iskusni u branju gljiva, ne berite mlade tek iznikle gljive jer one znaju izgledom odsupati od karakterističnog izgleda. Berite samo odrasle plodove.
  • 3. Ne konzumirajte stare gljive koje su počele truliti ili pljesniviti.
  • 4. Ubrane gljive ne držite u najlon vrečicama već u papirnatim vrečicama ili košarama.
  • 5. Nejestive i otrovne gljive ne gazite i ne prevrčite nogama jer remetite ravnotežu prirode.
  • 6. Ako ne poznajete gljive ne berite ih sami. Ako ipak berete gljive uz pomoć literature više se bazirajte na tekst, jer gljive u prirodi često izgledom odsupaju od slika u knjigama, pa one NISU siguran pokazatelj i vodič za branje gljiva.
  • 7. Ako postoji samo 1% sumnje u to da li ste ubrali pravu gljivu, obavezno je odnesite nekome tko dobro poznaje gljive ili u gljivarsko društvo da otklone sumnju. Rado će vam pomoći.
  • 8. Ako se nekoliko sati nakon obroka od gljiva počnete osjećati loše i osjetite simptome: povračanje, vrtoglavica, proljev ... ODMAH se obratite liječniku.
Anketa
Koliko vrsta gljiva poznajete?




Blog
ponedjeljak, lipanj 26, 2006


Osim pod nazivom Crna truba ovu gljivu nalazimo i pod nazivom i Mrka trubaća. To je gljiva tamno smeđe ponekad gotovo crne boje izrazito lijekastog oblika ( vidi sliku ). Zbog tamne boje teško se opaža.
Meso joj je tanko i krhko. Raste u skupinama u listopadnim šumama, posebno u bukovim šumama.
 
Mogućnost zamjene:
Nepostoji mogućnost zamjene jer niti jedna otrovna gljiva ni približno ne slići Crnoj trubi.
 
Recepti:
Savijaća sa Crnim trubama
Na malo ulja propržiti 20-tak kockica špeka. Kad špek malo pozlati dodati nasjećene Crne trube i pržiti 10-tak minuta, popapriti i posoliti. Dok se trube prže. Skuhati dva-tri krumpira isjećena na kockice.
Gotove ( kupljene ) kore razmotati te rasporediti crne trube i krumpir. Zamotati te staviti u pečnicu. Fantastično. 

Ukiseljene trube
Skuhati keslinu kao za kiseljenje paprike ili krastavaca. Oprati trube, naslagati ih u teglu te preliti ohlađenom kiselinom. Držati na mračnom mjestu mjesec dana.
 
Napomena: 
Ovaj tekst služi samo kao informacija. Ako ste neuki u traženju gljiva, ne upuštajte se u samostalno branje gljiva. Obavezno povedite sa sobom iskusnu osobu koja se bavi gljivarenjem da vas podući i kontrolira gljive koje uberete

 
Slike preuzete sa:


Bukovača ( Pleurotus ostreatus )



Bukovaća je ukusna i cijenjena gljiva ljekovitih svojstava. Raste u jesen na panjevima, srušenim stablima i panjevima bjelogoričnih drveća ( osim Hrasta ) koji ostaju iza sječe. Raste čak i početkom zime kad druge gljive nestanu. Ugodno miriše na rezano drvo.
Iz zajedničkog trupa izbija niz klobuka različite veličine. Boja Bukovaće zavisi od drveta na kome raste pa je nalazimo sivu, plavičastu, smeđu, krem … ( vidi sliku dolje ).
Drška je kratka 1 do 4 cm, ili je uopće nema. Meso je bjelkaste boje. Starije gljive otvrdnjavaju od drške.
 
 

Boja Bukovača varira s obzirom na drvo na kojem raste.
 
Savjet:
Bukovača je snažno sredstvo u borbi protiv visokog tlaka, kolesterola i oslabljenog imuniteta.
 
Recepti:
Omlet s Bukovačma
Gljive očistiti, operiti i krupnije narezati. Oguliti luk,
nasjeckati i propirjajti na žlici maslaca. Dodati Bukovače,
i dalje pirjajti. Kad gljive omekšaju i voda ispari
posoliti i popaprite, dodati sjeckani peršin i malo
maslaca pa maknuti s vatre.
Za omlete razmutite 4 cijela jaja s 1 žumanjkom, dodati
ribani sir, malo soli i papra i na kraju čvrsti snijeg od 1
Poslužiti toplo.
 
Paprikaš od Bukovča
Sastojci:
600g gljiva Bukovača
3 dcl mesne juhe
2 glavice luka
1 dcl jogurta
1,5 dcl maslinovog ulja
1 žlica crvene paprike
sol, papar
Priprema:
Gljive krupnije nareziti. Luk nasjeckajti i propirjajti.
Dodajte Bukovače, pirjajte dok ne porumene.
Dodajti crvenu papriku i temeljac od mesne juhe
i poklopljeno kuhajte još pola sata. Nakon toga skinuti
poklopac i kuhati na jačoj vatri dok se ne zgusne. Na kraju
dodati vrhnje i kuhati na jakoj vatri još nekoliko minuta.
 
Pohane bukovače
Očišćene Bukovače posolite i poparite. Uvaljajte ih u
brašno, jaja i mrvice te pohajte u vručem ulju. Servirajte s
limunom i tartar umakom
 
Slike preuzete sa:
http://www.in2.dk/
http://www.ifrance.com/
http://www.terrasylvatica.com/
svijetgljiva @ 12:12 |Komentiraj | Komentari: 8 | Prikaži komentare
Arhiva
« » tra 2014
  • p
  • u
  • s
  • č
  • p
  • s
  • n
  •  
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
Brojač posjeta
209606
Index.hr
Nema zapisa.