Sve što ste željeli znati o tajnom svijetu gljiva
Tajni svijet gljiva
Anketa
Dali poznajete gljive?



Važno je znati ...
  • 1. Maloj dijeci nije preporučljivo davati gljive za jelo
  • 2. Ako niste iskusni u branju gljiva, ne berite mlade tek iznikle gljive jer one znaju izgledom odsupati od karakterističnog izgleda. Berite samo odrasle plodove.
  • 3. Ne konzumirajte stare gljive koje su počele truliti ili pljesniviti.
  • 4. Ubrane gljive ne držite u najlon vrečicama već u papirnatim vrečicama ili košarama.
  • 5. Nejestive i otrovne gljive ne gazite i ne prevrčite nogama jer remetite ravnotežu prirode.
  • 6. Ako ne poznajete gljive ne berite ih sami. Ako ipak berete gljive uz pomoć literature više se bazirajte na tekst, jer gljive u prirodi često izgledom odsupaju od slika u knjigama, pa one NISU siguran pokazatelj i vodič za branje gljiva.
  • 7. Ako postoji samo 1% sumnje u to da li ste ubrali pravu gljivu, obavezno je odnesite nekome tko dobro poznaje gljive ili u gljivarsko društvo da otklone sumnju. Rado će vam pomoći.
  • 8. Ako se nekoliko sati nakon obroka od gljiva počnete osjećati loše i osjetite simptome: povračanje, vrtoglavica, proljev ... ODMAH se obratite liječniku.
Anketa
Koliko vrsta gljiva poznajete?




Blog
utorak, prosinac 2, 2008
Gljivarska udruga "Sunčanica-Samobor" od prije nekoliko dana ima svoju web stranicu koju možete vidjeti na adresi:

http://www.gusuncanica-samobor.kabelska.com


obavezno svratite !


svijetgljiva @ 19:11 |Komentiraj | Komentari: 8 | Prikaži komentare
srijeda, lipanj 18, 2008

Klobuk biserke je promjera do 15 cm … pomalo ljepljiv, u mladosti  polukružan a kasnije otvoren, boja klobuka varira, a najčešće je smeđecrvenkast, pri kraju sazrijevanja blijed s crvenkastim mrljama. Kožica klobuka se lako guli, a meso je crvenkaste boje. 
Stručak je bjelkast i ima bijeli uzdužno naboran vjenčić, dno stručka crvenkasto … gomoljasto zadebljano. Stručak na pritisak pocrveni.

Ova gljiva sadrži termolabilni hemolizin ( otrov ) koji se uništava kuhanjem na temperaturi od najmanje 70 Celzijusa, zato ovu gljivu smatramo uvjetno jestivom. Dakle jestivom ako se termički dobro obradi s tim da se savjetuje prije pripreme jela odstraniti kožicu sa klobuka pošto u njemu ima najviše termolabilnog hemolizina. 

Mogučnost zamjene:
S ovom gljivom treba biti vrlo oprezan jer je neiskusni gljivari mogu lako zamjeniti sa smrtno otrovnom Panteovom muharom. Zato ako niste detaljno upoznati sa ovom vrstom savjetujem vam da je ne berete.

Razlike koje život znače:
1. Nakon guljenja kožice klobuka kod otrovne Panteove muhare meso nije crvenkaste boje kao kod jestive Biserke 
2. Vjenčić kod otrovne Panteove muhare je gladak, a kod Biserke uzdužno naboran 
3. Stručak na mjestu pritiska kod Panterove muhare ne pocrveni kao kod jestive Biserke 
  
           ( Jestiva Biserka )     ( Smrtno otrovna Panterova muhara )

Napomena: 
Ovaj tekst služi samo kao informacija. Ako ste neuki u traženju gljiva, ne upuštajte se u samostalno branje gljiva. Obavezno povedite sa sobom iskusnu osobu koja se bavi gljivarenjem da vas podući i kontrolira gljive koje uberete



Slike skinute sa stranica:
http://www.gdnasice.hr
kalipso.coolinarika.com



svijetgljiva @ 13:08 |Komentiraj | Komentari: 5 | Prikaži komentare




Gljiva izvrsne kvalitete. Veliki je majstor kamuflaže. Raste u Ožujku prema čemu je i dobila naziv.

Stručak joj je bijel i zdepast. Klobuk dok je mlad zaobljen i uglavnom bijele boje zbog nedostatka svijetla jer se nalazi pod lišćem, a kad se gljiva u potpunosti rastvori nepravilna i neravna oblika svijetlo sive do tamno sive boje.

Mogućnost zamjene:
Pošto u Ožujku ne rastu gotovo nikakve druge gljive teško ju je zamijeniti sa otrovnom gljivom, no gljiva se nalazi na listi zaštićenih gljiva i ne smije se brati. 

Napomena:
Ovaj tekst služi samo kao informacija. Ako ste neuki u traženju gljiva, ne upuštajte se u samostalno branje gljiva. Obavezno povedite sa sobom iskusnu osobu koja se bavi gljivarenjem da vas podući i kontrolira gljive koje uberete 

Slika preuzeta sa stranice:
www.gdnasice




 

svijetgljiva @ 09:21 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
utorak, lipanj 17, 2008


Sezona gljiva gljiva je u punom zamahu. Osim  što su gastronomski užitak neke su gljive i vrlo lijekovite. Sve dolje navedene gljive osim SKIITAKE lako se pronalaze u prirodi. Osim što su izvsnog ukusa imaju i ljekovita svojstva.

Napomena: Ako dobro ne raspoznajete gljive, ne upuštajte se u branje istih sami, povedite sa sobom vrsnog znalca ili se učlanite u gljivarsko društvo.


AURICULARIA AURICULA (Judino uho) 


Slika preuzeta sa stranice: http://www.capsandstems.com

Jača opći imunitet organizma, pomaže kod problema s Hemroidima, a istovremeno djeluje protiv tumora.

Napomena: 
Iako je Judino uho dokazano ljekovito ono može uzrokovati Sindrom di Szechwan. Naime treba biti oprezan ako se judino uho koristi dosta često ili u pretjeranim količinama ili s ljekovima kao sto su aspirin, jer moze uzrokovati unutarnja krvarenja.  Dakle ovu gljivu koristiti ali u umjerenim količinama
.



BUKOVACA (Pleurotus ostreatus) 


Slika preuzeta sa stranice : http://botit.botany.wisc.edu

Bukovača dokazano snižava masnoću u krvi. Posjeduje antibiotička i antialergijska svojstva, te velik broj antioksidanata, vitamina A, C, D i E i minerala.




HRASTOVA SJAJNICA (Ganoderma lucidum)


Slika preuzeta sa stranice: http://www.herbateka.eu

Izvrsna za snizavanje masnoće u krvi i jačanje imuniteta. Osim toga ova gljiva ima i antitumorna svojstva.
Zbog snažnog ljekovitog djelovanja ova se gljiva i uzgaja, no dokazano je da uzgojena nema tako snažna ljekovita svojstva kao gljiva niknula u prirodi. 




SKIITAKE 


Slika preuzeta sa stranice: http://www.vrt.com.hr

Smanjuje razinu kolesterola u krvi, pojacava otpornost, potiće cirkulaciju i smanjuje krvni tlak. Vec nakon nekoliko tjedana konzumacije razina kolesterola smanjuje se i do 25 posto.
Posebna vrijednost ove gljive je sto sadrzava vitamin B12 kojeg nema ni u jednom povrcu.



LISIČARKA (Cantharellus cibarius) 


Slika preuzeta sa stranice: http://members.shaw.ca

Lisičarka spada u red najkvalitetnijih konzumnih gljiva sa ljekovitim svojstvima



GOLEMA PUHARA (Langermannia gigantea)


Slika preuzeta sa stranice: http://www.hiddenforest.co.nz

Jestiva kad je mlada. Posjeduje ljekovita, antitumorna svojstva.



svijetgljiva @ 13:25 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
nedjelja, svibanj 25, 2008
Od prije nekoliko dana bogatiji smo za još jednu web stranicu o gljivama.
Najbrojnije i najpoznatije gljivarsko društvo u Hrvatskoj, GD NAŠICE, napravilo je svoju stranicu. koja je vrlo ukusno i stručno napravljena. Na njoj se nalazi i forum gdje se može komentirati i raspravljati o gljivama i ostalim temama vezanim uz gljivarstvo.

http://www.gdnasice.hr

Vidimo se tamo !



svijetgljiva @ 15:20 |Komentiraj | Komentari: 0
ponedjeljak, lipanj 26, 2006

Ima li išta lijepše od prvih glavica gljiva koje niknu nakon prvih toplijih zraka sunca?
Vrganji, Lisičarke ... kad jednom ubereš prvu gljivu, taj ti se osjećaj duboko usadi pod kožu i doslovno postaneš ovisnik o tom hobiju!
Osim uživanja u stapanju s prirodom, šetnje po sviježem zraku, gljivarstvo nam pruža i pregršt kulinarskih užitaka jer jela spravljena od gljiva su pravi specijaliteti.
Bez obzira na lijepote koje nudi gljivarstvo, ako niste vrstan poznavalac gljiva, NIPOŠTO ne berite gljive sami bez prisustva osobe koja ih dobro poznaje , jer sve su gljive jestive, ali neke samo jedanput.
Na ovom blogu pokušati ću vas provesti svijetom gljiva, pojasniti vam i ukazati na razlike između jestivih i otrovnih gljiva te podjeliti s vama izvrsne kulinarske recepte.
Nadam se da ćete se i vi uključiti sa svojim komentarima da ovaj blog doista bude koristan i opravda svoje postojanje.

Svim ljubiteljima gljiva preporučujem da o gljivama i iskustvima razgovaramo na forumu na ovoj adresi:
http://www.boletus.hr/

svijetgljiva @ 14:37 |Komentiraj | Komentari: 31 | Prikaži komentare


U narodu poznata još pod imenom Rudnjača i Jaje.
Visoka 5 do 14 cm. Šešir 6 do 12 cm, sjajan, narandžaste boje, bez bijelih točkica na sebi.
Kad je mlada Blagva je obavijena u debeo mesnat bijeli omotač, koji doslovno biva rastrgan, a izgleda kao tvrdu kuhano jaje iz koje se nazire žumanjak po čemu je i dobila narodno ime Jaje.
Nalazimo je u ljeto i jesen po svjetlijim šumama i šumskim čistinama, u toplijim predjelima.

Mogućnost zamjene:
Sa otrovnom Muharom
 
Razlike koje život znače:
1. Klobuk otrovne Muhare je izrazito crvene boje za razliku od jestive Blagve koji je naranđaste boje.
2. Klobuk otrovne Muhare je prekriven bijelim točkicama a jestive Blagve je čist bez ikakvih mrljica.
3. Za razliku od muhare, odozdo je sva žuta (listići i drška)
 
    
         ( Jestiva Blagva )                        ( Otrovna Muhara )
Blagva ima čist naranđasti klobuk    Muhara je crvenije boje, a
                                                     klobuk joj je posut bijelim 
                                                                 točkicama
                   

Recepti:
Blagva je najukusnija kada se ispeće na roštilju.

Napomena: 
Ovaj tekst služi samo kao informacija. Ako ste neuki u traženju gljiva, ne upuštajte se u samostalno branje gljiva. Obavezno povedite sa sobom iskusnu osobu koja se bavi gljivarenjem da vas podući i kontrolira gljive koje uberete

Slike preuzete sa: 
http://www.binran.spb.ru
 
svijetgljiva @ 12:39 |Komentiraj | Komentari: 13 | Prikaži komentare


Osim pod nazivom Crna truba ovu gljivu nalazimo i pod nazivom i Mrka trubaća. To je gljiva tamno smeđe ponekad gotovo crne boje izrazito lijekastog oblika ( vidi sliku ). Zbog tamne boje teško se opaža.
Meso joj je tanko i krhko. Raste u skupinama u listopadnim šumama, posebno u bukovim šumama.
 
Mogućnost zamjene:
Nepostoji mogućnost zamjene jer niti jedna otrovna gljiva ni približno ne slići Crnoj trubi.
 
Recepti:
Savijaća sa Crnim trubama
Na malo ulja propržiti 20-tak kockica špeka. Kad špek malo pozlati dodati nasjećene Crne trube i pržiti 10-tak minuta, popapriti i posoliti. Dok se trube prže. Skuhati dva-tri krumpira isjećena na kockice.
Gotove ( kupljene ) kore razmotati te rasporediti crne trube i krumpir. Zamotati te staviti u pečnicu. Fantastično. 

Ukiseljene trube
Skuhati keslinu kao za kiseljenje paprike ili krastavaca. Oprati trube, naslagati ih u teglu te preliti ohlađenom kiselinom. Držati na mračnom mjestu mjesec dana.
 
Napomena: 
Ovaj tekst služi samo kao informacija. Ako ste neuki u traženju gljiva, ne upuštajte se u samostalno branje gljiva. Obavezno povedite sa sobom iskusnu osobu koja se bavi gljivarenjem da vas podući i kontrolira gljive koje uberete

 
Slike preuzete sa:


Bukovača ( Pleurotus ostreatus )



Bukovaća je ukusna i cijenjena gljiva ljekovitih svojstava. Raste u jesen na panjevima, srušenim stablima i panjevima bjelogoričnih drveća ( osim Hrasta ) koji ostaju iza sječe. Raste čak i početkom zime kad druge gljive nestanu. Ugodno miriše na rezano drvo.
Iz zajedničkog trupa izbija niz klobuka različite veličine. Boja Bukovaće zavisi od drveta na kome raste pa je nalazimo sivu, plavičastu, smeđu, krem … ( vidi sliku dolje ).
Drška je kratka 1 do 4 cm, ili je uopće nema. Meso je bjelkaste boje. Starije gljive otvrdnjavaju od drške.
 
 

Boja Bukovača varira s obzirom na drvo na kojem raste.
 
Savjet:
Bukovača je snažno sredstvo u borbi protiv visokog tlaka, kolesterola i oslabljenog imuniteta.
 
Recepti:
Omlet s Bukovačma
Gljive očistiti, operiti i krupnije narezati. Oguliti luk,
nasjeckati i propirjajti na žlici maslaca. Dodati Bukovače,
i dalje pirjajti. Kad gljive omekšaju i voda ispari
posoliti i popaprite, dodati sjeckani peršin i malo
maslaca pa maknuti s vatre.
Za omlete razmutite 4 cijela jaja s 1 žumanjkom, dodati
ribani sir, malo soli i papra i na kraju čvrsti snijeg od 1
Poslužiti toplo.
 
Paprikaš od Bukovča
Sastojci:
600g gljiva Bukovača
3 dcl mesne juhe
2 glavice luka
1 dcl jogurta
1,5 dcl maslinovog ulja
1 žlica crvene paprike
sol, papar
Priprema:
Gljive krupnije nareziti. Luk nasjeckajti i propirjajti.
Dodajte Bukovače, pirjajte dok ne porumene.
Dodajti crvenu papriku i temeljac od mesne juhe
i poklopljeno kuhajte još pola sata. Nakon toga skinuti
poklopac i kuhati na jačoj vatri dok se ne zgusne. Na kraju
dodati vrhnje i kuhati na jakoj vatri još nekoliko minuta.
 
Pohane bukovače
Očišćene Bukovače posolite i poparite. Uvaljajte ih u
brašno, jaja i mrvice te pohajte u vručem ulju. Servirajte s
limunom i tartar umakom
 
Slike preuzete sa:
http://www.in2.dk/
http://www.ifrance.com/
http://www.terrasylvatica.com/
svijetgljiva @ 12:12 |Komentiraj | Komentari: 8 | Prikaži komentare
petak, lipanj 23, 2006



Prekrasna gljiva izvrsnog mirisa i intezivnog okusa. Klobuk, ovisno o terenu na kojem raste, može biti svih nijansi smeđkaste boje, stručak je za nijansu ili dvije svijetiliji od klobuka. Raste u bjelogoričnim i crnogoričnim šumama, livadama ...
Postoji više vrsta podvrsta vrganja. Navedimo samo neke: Borov vrganj, Hrastov vrganj, Crni vrganj, Ljetni vrganj …
 
 
Mogućnost zamjene:
Neiskusni sakupljači gljiva mogu je zamjeniti sa otrovnom Ludarom


Razlike koje život znače:
1. Kod ljetnog vrganja stručak je uvijek krem ili smečkaste boje a kod Ludare je stručak crene boje
2. Kod ljetnog vrganja klobuk je tamniji od stručka, a kod Ludare obrnuto ( vidi sliku dolje )
3. Kod ljetnog vrganja doljnja strana klobuka je ili krem ili zelene boje ali NIKADA crvena kao kod Ludare ( vidi sliku  dolje )

     
           ( Ljetni vrganj )                                ( Ludara )
( stručak NE SMIJE  biti crvene boje )


Recepti:

VRGANJI U LAĐICAMA
Oguliti dvije glavice luka, izrezati ih na sitnije kockice te popržiti na ulju 5-6 minuta da malo uvene. Dodati sitno izrezane vrganje, sol, malo papra i vegete, te jedan češanj češnjaka i sve to pržiti 15-tak minuta. Nakon 15-tak minuta dodati 1 vrhnje za kuhanje ili obično creno vrhnje i lagano pirjati još 5 minuta.
Oguliti 5-6 večih krumpira, prepoloviti ih uzdužno, te žlicom izdubiti i takve izdubljene staviti da se kuhaju 5 minuta. Kad su krumpiri polukuhani ( ne smiju se skuhati do kraja jer bi se raspali ) napuniti ih vrganjima, naribati malo sira po njima, staviti u pečnicu još 5-10 minuta da se zapeče.


VRGANJI S NJOKAMA
Oguliti dvije glavice luka, izrezati ih na sitnije kockice te popržiti na ulju 5-6 minuta da malo uvene. Dodati sitno izrezane vrganje, sol, malo papra i vegete, te jedan češanj češnjaka i sve to pržiti 15-tak minuta. Nakon 15-tak minuta dodati 1 vrhnje za kuhanje ili obično creno vrhnje i lagano pirjati još 5 minuta.
Skuhati njoke, procjediti ih te preliti s umakom od vrganja UZ JELO SE PO ŽELJI MOŽE POSLUŽITI I KOMAD MESA
 
VRGANJI S PILEĆOM JETRICOM
Sastojci:
1/2 kg pileće jetrice, 1/2 kg gljiva, 1 vrhnje, ulje, vegeta, biber, 1 glavica luka
Priprema:
Opranu krupnije sjeckanu jetricu pomiješati sa sjeckanim gljivama i lukom. Sipati u vatrostalnu zdjelu namazanu uljem. Dodati sol, vegetu, biber, preliti vrhnjem i sa malo ulja. Peći poklopljeno u pećnici. Služiti uz pire od krumpira i zelenu salatu.
 
 
PALAČINKE S VRGANJIMA
Priprema:
Napraviti smjesu za palačinke i ispeći ih.
Gljive oprati i izrezati na komade. Popržiti ih na vrelom maslacu, dodati sol, biber i pirjati ih dok ne ukuha sav sok koji su gljive pustile, dodati 2 žice vrhnja te propirjati par minuta. Palačinke nafilovati pripremljenim nadjevom, poredati ih u vatrostalnu zdjelu i malo zapeći.
 
 
PILETINA S VRGANJIMA
Sastojci:
1 manje pile, 15 dkg luka, 25 dkg gljiva, 2 dcl juhe od kocke, čašica konjaka, 2,5 dcl vrhnja, sol, biber, ulje
Priprema:
Pile izrezati na komade i popržiti na ulju da porumeni sa svake strane. Meso složiti u posudu u kojoj će se kuhati, a na preostalom ulju popržiti luk i gljive isjeckane na listiće. Gljive i luk sipati na meso, dodati sol, vegetu, naliti juhom, dodati vrhnje, konjak, biber i kuhati još 15 min. na laganoj vatri.
 
 
VRGANJI U KRUHU
1 kg. gljiva; okrugli kruh; 1 dcl bijelog luka; 4 jajeta; 2 dl. kiselog vrhnja; 3-4 kašike parmezana; ulje, biber, sol
Okruglom kruhu odsiječemo gornji dio, izdubimo sredinu da zidovi ostanu debijeli oko 2 cm. i izvana i iznutra premažemo rastopljenim maslacem, pa stavimo u zagrijanu pećnicu 1 minutu. Operemo i očistimo gljive, osušimo ih i isječemo na listiće. Na dobro zagrijanom ulju propržimo nasjeckani luk, dodamo gljive, posolimo, pobiberimo i pospemo sjeckanim peršinom. Sklonimo sa vatre. Umutimo jaja i vrhnje, dodamo parmezan, sol, biber i prelijemo gljive. Brzo izmiješamo, masu sipamo u kruh i sve zapečemo u pećnici.
 
 
TELETINA SA VRGANJIMA
Potrebno:
1kg. telećeg mesa,250gr. vrganja,1/2 čaše bijelog vina,2 kašike sjeckanog crvenog luka,2 kašike sjeckanog peršina, malo brašna, mljevena crvena paprika, žlica maslaca, biber, sol, cen bijelog luka.
Priprema:
meso isjeći na kocke, posoliti i popržiti na maslacu da porumeni. Izvaditi ga i ostaviti na toplom mjestu. Na istoj masnoći popržiti nasjeckani crveni i bijeli luk, dodati vrganje isječene na listiće. Naliti vinom i dinstati na tihoj vatri dok ne omekšaju .Posuti crvenom paprikom, posoliti, pobiberiti i dodati brašno. Ukuhati srednje gust sos, dodati meso, ako je potrebno dodati još malo vina ili mlake vode i zajedno krčkati dok meso ne omekša. Pred kraj dodati svježe sjeckani peršin i služiti toplo.

Napomena:
 
Ovaj tekst služi samo kao informacija. Ako ste neuki u traženju gljiva, ne upuštajte se u samostalno branje gljiva. Obavezno povedite sa sobom iskusnu osobu koja se bavi gljivarenjem da vas podući i kontrolira gljive koje uberete

Slike preuzete sa:


Turčin ( Leccinum aurantiacum )
 
 

Prekrasna jesenska gljiva izvrsne kavkoče koja raste u listopadnim šumama. Ponekad je možemo pronači i u kasnije ljeto. Klobuk joj je pravilan crvenosmeđe boje. Stručak ( drška ) je tvrd i valjkast i posut tamnijim čehinjama ( vidi na slici gore). Doljnja strana klobuka u početku  je bijele boje, a u starijih gljiva postaje siva. Ako klobuk prerežemo na prerezu ubrzo mijenja boju od crvenkaste do plave. Divna je vijest da ovu gljivu nikada ne napadaju crvi. Kod kuhanja često zna potamniti, ali to nimalo ne mijenja njegovu odličnu kakvoću.
 
Slika preuzeta sa stranice:
 
svijetgljiva @ 11:30 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare


Gljiva prekrasne žuto naranđaste boje. Raste u skupinama u bjelogoričnim i crnogoričnim šumama. Klobuk je lijevkast velik 3—10 cm, suhe površine,mesnat s valovitim i kovrčastim krajevima, u centru manje-više ulegnut i vijugava oboda

Mogućnost zamjene:
Neiskusni sakupljači gljiva mogu je zamjeniti sa otrovnom zavodnicom

Razlike koje život znače:
1. Za razliku od Lisičarki koje rastu u grupama ispod lišća zavodnica raste busenasto na panjevima,
2. Zavodnica je veća od Lisičarke
3 Kad otrovnu Zavodnicu držimo u ruci, cijela se ruka oboji narančasto-smeđe

  
             ( Lisičarka )                          ( Otrovna Zavodnica )

Zavonica je naranđastije boje od Lisičarke. Dok se kod Lisičarke stručak ( drška ) i klobuk stapaju zajedno, kod Zavodnice oni su vidljivo razdvojeni.


Recept:

JUHA OD LISIČARKI
Potrebne namirnice:
Potrebno je oko 40 dag lisičarki, žličica brašna, malo ulja,
glavica crvenog luka, svježe isjeckano peršinovo lišće, sol,
papar.
Lisičarke dobro očistimo i izrežemo na što tanje listiće. Na malo
ulja popržimo glavicu luka pa kad zazlati dodamo žličicu brašna i
gljive te lagano pirjamo petnaestak minuta, dodamo sol, papar,
zalijemo s litrom vode pa kuhamo još dvadesetak minuta.
Pri kraju staviti vezicu sitno nasjeckanog peršinovog lista

LISIČARKE NA KISELO
Potrebne namirnice:
Potrebno je oko 40 dag lisičarki, žličica brašna, malo ulja,
sol, papar, 1 kiselo vrhnje
Lisičarke izrezati i staviti kuhati 10 min u posoljenu vodu. 
Dodati krumpir rezan na kockice i vegete i kuhati još 10-tak minuta.
Dodati 1 vrhnje koje smoprethodno dobro izmješali da se ne 
zgruda te napraviti laganu zapršku. Na kraju prema ukusu 
dodati malo paradajza u tubi.
Dobar tek!

Napomena: Ovaj tekst služi samo kao informacija. Ako ste neuki u traženju gljiva, ne upuštajte se u samostalno branje gljiva. Obavezno povedite sa sobom iskusnu osobu koja se bavi gljivarenjem da vas podući i kontrolira gljive koje uberete.

Slike preuzete sa stranica: 
http://www.regionefvg.com 
http://www.nazdorovye.ru

http://www.fcps.kl12.va.us
http://members.shaw.ca




SMRČAK (Morchella)
 


Postoji više vrsta smrčaka ( obični, debolonogi, rebrasti … ) i svi su jestivi
Raste se u proljeće u niskoj travi u rijetkim šumama.
Visina 5 do 15cm. Klobuk je smeđkaste boje valjkastog oblika, uzdužno naboran.Stapka je bijela i šuplja..
 
Mogućnost zamjene:
Neiskusni gljivari mogu je zamijeniti sa otrovnom Rogatom moždanicom i Golemim Hrčkom

  
   ( Otrovni Golemi hrčak )       ( Otrovna Rogata moždanica )

Savjet:
Pošto sadrže kiselinu koja je toksična, prije upotrebe smrčke treba obariti (blanširati). Mogu se osušiti. Dobri su i kao začin.
 
Recepti:
Juha od Smrčka
Za ovo jelo mogu se koristiti sviježi ili sušeni Smrčci. Ako imate sušene Smrčke, močite ih u toplom mlijeku najmanje 30 minuta. Umjesto Smrčaka mogu se koristiti i vrganji.
Sastojci:
1/2 kg svježih gljiva, tanko nasjeckanih ili nekoliko žlice smrvljenih sušenih gljiva, 2 velika krumpira nasjeckana na kockice, malo maslaca,
1 puna velika žlica sitno isjeckanog crvenog luka, 1 velika žlica brašna, 1 mala žlica isjeckanog češnjaka,
1 mala žlica papra u zrnu 2 lista lovora .prstohvat mažurana,
1 dl aromatičnog, polusuhog vina
6 dl tople vode, 1 puna velika žlica sitno isjeckanog svježeg peršina, 4 male žlice kiselog vrhnja
Priprema:
Otopite maslac u posudi i popržite crveni luk dok ne postane staklast, dodajte brašno i pola češnjaka, pržite dok se sastojci ne spoje ili oko 30 sekundi (brašno ne smije dobiti smeđu boju). Dodajte Smrčke i krumpir, sve promiješajte. Dodajte vodu, listove lovora, papar u zrnu, mažuran ili origano, poklopite i kuhajte na manjoj temperaturi dok krumpir ne bude gotov, oko 15 minuta-češće promiješajte nakon što juha proključa, nakon 10-tak minuta, dodajte i preostali češnjak. Kada se krumpiri skuhaju, dodajte vino i sol po želji. Poslužuje se odmah nakon kuhanja, u sredinu svakog tanjura staviti 1 malu žlicu kiselog vrhnja te posuti peršinom.
Servirati toplo. Može se po želji poslužiti sa knedlima ili njokama
 
Slike preuzete sa:
 
svijetgljiva @ 10:56 |Komentiraj | Komentari: 15 | Prikaži komentare
Arhiva
« » lis 2014
  • p
  • u
  • s
  • č
  • p
  • s
  • n
  •  
  •  
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
Brojač posjeta
216068
Index.hr
Nema zapisa.